Duyuru

Elinde göktaşı olduğunu düşünen arkadaşlar lütfen göktaşlarının çeşitli açılardan resmini çekip, elinizde bulunan miktar ve telefon numaranız ile birlikte goktaslari@yandex.com adresine gönderin. İnceleyip size geri dönüş sağlanacaktır.

Dünyanın En Büyük Göktaşı - Hoba Göktaşı

İngilizler tarafından Namibya Grootfontein yakınlarındaki Hoba çiftliğinde kısmen gömülü durumda bulunmuştur.

Demir ve nikel içeren dünyanın bilinen en büyük göktaşıdır. Uzunluğu yaklaşık 2,95 metre, genişliği 2,85 metre ve yüksekliği 0,75 – 1,20 metredir. Ağırlığı yaklaşık 55-60 tondur. Kübik şekilli çok az göktaşından biridir.

Yaşı 200 – 400 milyon yıl arasındadır ve 80 bin yıl önce dünyaya düşmüştür. Hoba göktaşı dünya atmosferine girdiğinde boyutları çok daha büyüktü ve dünya atmosferine girdiğinde yanmaya ve parçalanmaya başladı. Hoba göktaşının meydana getirdiği bir krater bulunamamıştır.

1955 yılında Hoba göktaşı Ulusal Anıt olarak ilan edilmiştir. 1985 yılına kadar göktaşının turistik görüntülenmesine izin verilmemiştir.

Hoba göktaşı yüksek nikel içerikli demir alaşımlı göktaşıdır. % 82 demir, % 16 nikel, ayrıca karbon, kükürt, krom, bakır, kobalt, fosfor, çinko, galyum, germanyum ve iridyum içerir. Göktaşının yapısında dünya üzerinde var olmayan nadir minerallerde bulunmuştur.


Hiç yorum yok: