Duyuru

Elinde göktaşı olduğunu düşünen arkadaşlar lütfen göktaşlarının çeşitli açılardan resmini çekip, elinizde bulunan miktar ve telefon numaranız ile birlikte goktaslari@yandex.com adresine gönderin. İnceleyip size geri dönüş sağlanacaktır.

En İyi 10 Göktaşı

En İyi 10 Göktaşı



1-      Hoba Göktaşı


Altmış ton ağırlığında, Namibya’da hala düştüğü yerde bulunan Hoba göktaşı, gezegenimiz üzerindeki bilinen en büyük göktaşıdır. The flat slab of iron fell to earth sometime around 80,000 years ago, so we don't really know what kind of pyrotechnic show accompanied its arrival, but it took until 1920 for humans to come across it, when a farmer plowing his field came across its metallic top just below the surface. Demir düz levha şeklindeki göktaşı yaklaşık 80.000 yıl önce dünyaya düşmüştür. 1920 yılına kadar fark edilmemiş olan göktaşını bir çiftçi bulmuştur. Şimdi binlerce ziyaretçi çeken bir ulusal anıttır.




2-      Tunguska Olayı




Sibirya üzerinde 1908 yılında dünya atmosferinde yeryüzüne sadece birkaç kilometre kala patladı.The explosion had the force of an atomic bomb and flattened some 800 square miles of trees. Patlama atom bombasının gücündeydi ve yaklaşık 100 kilometre karelik alandaki ağaçların devrilmesine neden oldu. 100 yıl geçmesine rağmen bilim insanları bu olayla ilgili krater ve göktaşı parçaları arıyor.It took years for scientists to begin investigating in the remote, unpopulated area; one hundred years later, they're still looking for conclusive evidence of a strike, in the form of a crater or meteor fragments. Some now believe a nearby lake may conceal a crater.





3-      Since then, the Hoba site has become a national monument, drawing thousands of visitors each year. Willamette Göktaşı


10 metre boyunda ve 15 ton ağırlığında olan bu demir göktaşı milyarlarca yıl önce var olan bir gezegenin demir çekirdeğinin parçası olduğuna inanılmaktadır. Binlerce yıl önce gezegenimize düşmüştür. 1902 yılına kadar Kızılderililer tarafından Tomanowos adlı bir şifa kaynağı olarak bu göktaşına saygı duyulmuştur. O yıl göktaşı batılılar tarafından keşfedilmiştir. 1906 yılından beri Tomonowos  New York Doğal Tarih Müzesi’nde ziyaret edilebilmektedir.   




4-      Sikhote – Alin GöktaşıIt landed on our planet a mere thousands of years ago, and while it wasn't "discovered" by Westerners until 1902, the meteorite had long been revered by the Native American Clackamas tribe as a healing source called Tomanowos.


1947 yılı şubat ayında çok büyük bir gürültü ve güneşten daha parlak bir ışık çıkartarak Sibirya Sikhote – Alin dağlarına düşmüştür. Parçaları 1 kilometrekarelik bir alana dağılmıştır. Göktaşı avcıları bu alanda yıllarca kendine özgü metalik bir dokusu ve çukurları olan, bükülmüş ya da kavisli demir göktaşlarını aramış ve bulmuşlardır. Bugün hala küçük Sikhote – Alin parçaları bulunmakta ve satılmaktadır.


5-      Sylacauga / Hodges Göktaşı


1954 yılı sonbaharında Ann Hodges adlı 31 yaşındaki Alabamalı ev hanımı kanepede otururken sekiz ve bir buçuk kiloluk iki göktaşı gürültülü bir şekilde üstüne düşmüş ve yaralanmasına neden olmuştur. Bu olaydan sonra Hodges küçük bir şöhret kazanmış ve göktaşlarını Alabama Doğa Tarihi Müzesine bağışlamıştır.  



 
6-      Moments later, it smashed through her roof and smacked her on the hip.ALH 84001


1984 yılında yapılan bir sondaj sırasında Antarktika’da keşfedilmiştir. 13 bin yıl önce Mars’tan geldiği düşünülmektedir. Göktaşı bir buçuk milyar yıl önce marsta oluşmuş, 15 milyon yıl önce Marsta ayrılmış ve sonrasında Antarktika’nın Allan Hill bölgesine düşmüştür. Göktaşı içerisinde Mars yaşam kanıtı olabilecek çok küçük bakteri kalıntıları olabileceği düşünülmektedir.ALH 84001 (let's call it "Al" for short) was discovered in Antarctica in 1984, some 13,000 years after it arrived from Mars.





7-      Orgueil Meteorite


1984 Yılı Mayıs ayında Orgueil göktaşı Fransa Orgueil’de 20 parçaya ayrılarak yeryüzüne düşmüştür. Dünyaya düşen parçalar bıçakla kesilecek kadar yumuşaktı ve birçok müzede sergilendi. Yapısında organik malzemeler bulunmuştur. Bu bazı bilim insanlarının yaşamın kaynağının dünya dışından geldiğiyle ilgili ifadeler kullanmasına neden olmuştur. Ancak sonradan yapılan araştırmalarda göktaşına polen ve kömür kalıntıları bulaştığı anlaşılmıştır.





8-      The fragments were soft enough to be cut with a knife and soon the Orgueil samples had made their way to museums around the world. Peekskill Meteorite


1992 yılında, Peekskill göktaşı, Kentucky Pittsburgh da gökyüzünde yeşilimsi bir parıltı içinde park etmiş 1980 model Chevy Malibu bir arabaya çarpmıştır. Göktaşı bir bowling topu büyüklüğünde ve yuvarlak yapıdaydı. Göktaşının izlediği yol ve yörüngesi videoya alındı ve bilim insanları tarafından incelendi.


9-      The 1980 Chevy Malibu, which survived with only a massive dent and later went on to tour the world as the car who survived a meteorite attack.Murchison Göktaşı


1969 yılı Eylül ayında Avustralya üzerinde binlerce parçalaya ayrılarak düştü. En küçük parçalar metal bir paradan daha küçük iken, en büyük parçalar yüz kilodan daha fazla ağırlığa sahipti. Murchison göktaşı çok sayıda amino asit içermesi nedeniyle astrobiyologlar tarafından dünya dışı hayatın kanıtı olarak öne sürülmüştür.


10-  Allende Göktaşı


1969 yılında tamamı birkaç ton ağırlığında olan bir göktaşı yüzlerce parçaya ayrılarak Meksika’ya düşmüştür. O zaman itibaren bu küçük göktaşları koleksiyon parçaları haline gelmiştir. Siyah taş şeklindeki göktaşları atmosfere girişi sırasında yüksek sıcaklıktan dolayı oluşan camsı bir dış kabuğa, olivin ve elmas kristallerine sahiptir. Allende göktaşını oluşturan parçaların güneş sisteminin oluşumundan daha önce oluştuğu düşünülmektedir.



 
Özel : KT Extinction Göktaşı




Bu göktaşının bütün dinozorları öldürdüğü düşünüyor. Bilim insanların bundan tam emin olmasalar da bunu iddia etmek için geçerli kanıtları var. Normalde dünya üzerinde yaygın olarak bulunmayan iridyum elementi göktaşının çarptığı düşünülen alanda yüksek oranda bulunuyor. Bu tabakaya KT tabakası denilmekte. Bilim insanları 65 milyon yıl önce dünyaya atmosferik toz ve küresel iklim değişikliklerini tetikleyen bir ya da daha fazla iridyum içeren göktaşı ve ya kuyruklu yıldızın çarptığını düşünüyor. Göktaşının nereye çarptığı kesin olarak bilinmese de Meksika’nın Yucatan yarımadasına düşmüş olduğu düşünülüyor.

Hiç yorum yok: