Duyuru

Elinde göktaşı olduğunu düşünen arkadaşlar lütfen göktaşlarının çeşitli açılardan resmini çekip, elinizde bulunan miktar ve telefon numaranız ile birlikte goktaslari@yandex.com adresine gönderin. İnceleyip size geri dönüş sağlanacaktır.

Güneş Patlaması

Güneş Patlaması

 

Güneş tarafından üretilen yüksek miktarda enerji sonrasında Güneş’te meydana gelen koronal kütle atımına (CME) güneş patlaması denir. Güneş patlaması sırasında genellikle birlerce ton madde (elektron, iyon ve atomlar) uzaya atılır. Güneş patlaması sadece güneş için geçerli bir durum olmayıp tüm yıldızlarda patlamalar zaman zaman meydana gelir.



Güneş Patlaması Video İzle


 

Güneş patlamaları güneşin tüm katmanlarında (fotosfer, kronosfer ve korona) gerçekleşebilir. Patlamalar gerçekleştiğinde binlerce derece sıcaklığa ulaşan elektron, proton ve ağır iyonlar ışık hızında uzaya yayılır. Bu maddelerin yaydığı radyasyon enerjisi yüksek gama ışıklarına neden olur ve bu durum çıplak gözle algılanamaz, yalnızca özel aletlerle tespit edilebilir. Güneş patlamaları ya yüksek miktarda koronal kütlenin atılmasına yada daha küçük patlamalara neden olabilir.

 

Güneş patlamaları yaydıkları X ışınları ve morötesi ışınlar ile dünya üzerindeki uzun mesafe radyo iletişimi olumsuz etkileyebilir. Güneş patlamaları ilk defa 1859 yılında  Richard Christopher Carrington ve Richard Hodgson tarafından gözlemlenmiştir. Güneş patlaması her 11 yıllık döngüler halinde artar ve bu durumda her hafta en az bir defa güneş patlamaları gerçekleşir. Büyük güneş patlamaları daha nadir görülürken, daha küçük olanlar çok daha sık görülür. Güneş patlaması nedeni hızlandırılmış yüklü parçacıklar, özellikle elektronların birbirleri ile etkileşime girip büyük patlamalara neden olmasıdır. Güneş patlamalarının ne zaman gerçekleşeceği henüz tahmin edilememektedir.

 

Güneş patlaması sınıflandırılması tepe akış göre, A, B, C, M ya da X olarak yapılır. Metre kare başına Watt (W/m2)olarak ölçüm yapılır. Dünyaya yakın konumda bulunan GOES uzay aracı 100-800 arasında picometer X ışınlarını ölçebilmektedir. A sınıfı güneş patlaması <10-7 W/m2, B sınıfı güneş patlaması 10-7 – 10-6 W/m2, C sınıfı güneş patlaması 10-6 – 10-5 W/m2, M sınıfı güneş patlaması 10-5 – 10-4 W/m2, X sınıfı güneş patlaması >10-4 W/m2’dir.

 

Nasa güneş patlaması, güneş patlaması 2012, güneş patlaması nedir, güneş patlaması videosu, güneş patlamaları, güneş patlaması 2011, güneş patlaması 2011 video, güneş parlaması, güneş patlaması 2013, güneş patlaması 2014, 2012 güneş patlaması, 2013 güneş patlaması, 2014 güneş patlaması, güneş patlaması 2015, 2015 güneş patlaması vardır.

2 yorum:

levent şane dedi ki...

İzliyoruz

levent şane dedi ki...

Köpekler uluyor Güneşte patlamalar hızlandı Amerika* hazırlık yapıyor İnsanlık uyuyor