Duyuru

Elinde göktaşı olduğunu düşünen arkadaşlar lütfen göktaşlarının çeşitli açılardan resmini çekip, elinizde bulunan miktar ve telefon numaranız ile birlikte goktaslari@yandex.com adresine gönderin. İnceleyip size geri dönüş sağlanacaktır.

Göktaşları Nasıl Görünür?

Göktaşı Büyüklüğü

Göktaşlarının çapı birkaç metre ile bir kaç santimetre arasında değişebilir.
Göktaşı Şekli

Göktaşları nadiren yuvarlaktır. Tipik olarak, düzensiz kenar şekillerine sahiptirler.


Göktaşı Ağırlığı

Göktaşları dünyadaki kayalara oranla daha yüksek nikel-demir içeriğine sahiptir. Göktaşları genel olarak kendi boyutlarındaki Dünya kayalarına göre daha ağırdırlar. Dünya kayaları nikel içeriği açısından oldukça fakirdir ama göktaşları zengin nikel içerirler.


Göktaşı Rengi

Yeni düşen göktaşlarının yüzeyi siyah ve parlak görünür. Bu görünüme "füzyon kabuğu" denir. Füzyon kabukları Dünya atmosferine giren göktaşlarının sürtünme ile ısınması ve aşınması sonucu meydana gelir. Uzun süre önce düşmüş göktaşlarının füzyon kabukları paslanmadan dolayı paslı kahverengi bir renk alır.


Göktaşı Yüzeyi

Göktaşları genellikle hiç delik içermeyen pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Ancak bazı göktaşları ince akış hatları veya "parmak izi" gibi regmaglypts adlandırılan özellikler sergiler. Akış hatları bir zamanlar erimiş füzyon kabuk çizgilerinin soğuması ile oluşur. Regmaglypts ise göktaşının Dünya atmosferinden geçerken göktaşı bileşenlerinin çok ciddi erime ve aşınmasıyla meydana gelir.

Göktaşı İç Yapısı

Taş göktaşları, Dünya yüzeyine en çok düşen göktaşı grubudur. Bu göktaşları Dünya kayalarına çok benzerler. Taş göktaşları pürüzlü yada cilalı zemin yüzeyi üzerinde küçük metal benekler içerir. Taşsı demir göktaşları yarı yarıya kaya ve metal içerir. Demir göktaşlarının büyük bölümü metallerden meydana gelir.

Göktaşı Manyetizması

Göktaşların çok büyük bir bölümü mıknatıs tarafından çekilir. Bu çekim gücünün temel nedeni göktaşlarının demir – nikel içeriğidir. Bazen taşsı göktaşları da mıknatıs tarafından çekilebilir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Güzel bir blog hazırlamışsınız, elinize sağlık..

Göktaşlarının içerik çeşitleri ve piyasa değerleri ile ilgili daha fazla bilgi verir misiniz?.. Geçen sene (ya da ondan önceki sene) Amerika'da yaşanan bir olayda, Türklerin işletmekte olduğu bir restoranta göktaşı düşmüş ve Türk işletmecilerle Amerikalı mülk sahibi, göktaşının aidiyeti konusunda mahkemelik olmuşlardı.. Bazı göktaşları gerçekten değerli olabiliyor.. Zebercet (zebercit) gibi değerli mineraller içerebiliyor.. Kimilerininse bilimsel değeri var.. Bu konulardaki yazılarınızı merakla bekliyor olacağım.. Saygılar..

hamurabi dedi ki...

Merhaba Besim Bey ilginiz için teşekkürler.

Daha önce göktaşlarının değerleri ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bu linkten o konuya ulaşabilirsiniz.

http://goktasi.blogspot.com/2012/04/bir-goktasnn-degeri-nedir.html

Bahsettiğiniz olayı duymamıştım ama mutlaka araştıracağım. Tabi o olayda insanlar bu olaya tanık oldukları için göktaşının değeri daha yüksek olacaktır.

İnsanların düştüğüne şahit oldukları ve çeşitli kazalara neden olan göktaşları tesadüfen bulunan göktaşlarına göre çok daha fazla değer kazanıyor.

Ayrıca çok nadir olan ay ve mars göktaşları çok değerlidir.